Cinci moduri de a-ti invinge temerile

 

Sunt foarte rare persoanele carora sa nu le fie frica de un lucru sau altul. Poate ca te temi de inaltimi sau paianjeni sau situatii noi sau teama de respingere. Indiferent de care este teama ta poti fie sa lasi aceste temeri sa construiasca bariere dincolo de care nu te poti misca sau creste sau poti sa le infrunti si sa le permiti sa devina o oportunitate de a te deplasa in noi directii in viata ta. Alegerea este doar a ta. Teama poate fi paralizanta pentru unele persoane. Dar teama nu este intotdeauna un lucru rau. Exista in mod evident cateva lucruri de care trebuie sa ne fie frica si fata de care ar trebui sa fim cat mai precauti. Dar daca temerile noastre ne controleaza sau ne impiedica sa luam anumite riscuri, atunci permitem acelor temeri sa ne defineasca. Ne limiteze cursurile de actiune pe care le consideram suficient de sigure si ca un rezultat foarte multi dintre noi nu ne atingem adevaratul potential sau ne negam bogatiile pe care viata ni le-ar putea oferi.

 1. Realizeaza ca toate persoanele se tem de ceva. Poate ca alte persoane nu se tem de acelasi lucru de care te temi tu insuti, dar toti ne temem de ceva anume. Si daca intelegi acest lucru te va ajuta sa nu te mai simti izolat in temerile tale. Nu esti singur si faptul ca ai anumite temeri in anumite arii nu te face o persoana slaba.
 2. Nu trebuie sa iti depasesti temerile toate deodata. Daca iti este teama sa vorbesti in public, de exemplu, poate ca nu vrei sa infrunti aceasta frica prin a incepe cu o conferinta in fata a o mie de persoane. Trebuie sa incepi acest proces de invingere a temerilor treptat, facand pasi mici pana cand ai siguranta necesara de a infrunta cea mai mare temere a ta. Adu-ti aminte ca nu trebuie sa se intample totul deodata.
 3. Abordeaza-ti temerile ca fiind oportunitati de crestere. Nu vrei cu adevarat sa te temi, nu? Daca te gandesti cum ar fi viata ta daca nu te-ai teme de anumite lucruri stii ca ar fi mult mai buna. Daca privesti dincolo de temerile tale la beneficiile pe care le-ai putea avea daca le depasesti, poti vedea o lume care merita sa iti asumi cateva riscuri. Acorda-ti cateva minute si fa o lista de lucruri pro si contra daca infrunti lucrurile de care te temi:
  1. care sunt potentialele beneficii a depasirii fricii tale?
  2. cat ar fi de diferita viata ta daca nu te-ai teme de acel lucru?
  3. ce ai fi liber sa faci, ce nu poti face in prezent pentru ca iti este frica?
  4. ce ai avea de pierdut daca ai renunta la frica?

Daca poti evalua in mod obiectiv avantajele de a trece dincolo de temerile tale, poti sa realizezi ca frica de fapt este o oportunitate de crestere. Zicala „daca nu te aventurezi nu castigi” si toate derivatele sale sunt bazate pe un principiu testat care atesta ca nu putem creste daca nu ne permitem sa fim „intinsi” la maxim. Acest lucru este valabil atat in taramul fizic – daca nu iti folosesti muschii in mod regulat acestia se atrofiaza-  cat si pentru toate ariile vietii tale.

4.      Fii atent cum vorbesti cu tine insuti despre ceea ce iti provoaca frica. Cateodata suntem tematori cu privire la ceea ce ne imaginam ca s-ar putea intampla, daca pasim in afara zonei noastre de confort. Este destul de usor sa ne convingem ca motivele pentru care ne temem sunt valide. Putem sa ne imaginam tot felul de lucruri negative atunci cand contemplam ceva de care ne temem. Dar acest lucru nu face acele situatii adevarate.  Este absolut normal sa ne temem de necunoscut. Nu stii ce s-ar putea intampla daca te hotarasti sa suni persoana care te intimideaza. Sau nu esti sigur cum va reactiona seful tau daca spui exact ceea ce gandesti. De ce nu faci o lista de rezultate posibile? Ce ai de pierdut daca iti asumi riscul? A vedea lista respectiva pe hartie te poate ajuta sa vezi cat de irationale sunt unele dintre temerile tale.

5.      Esecul nu este neaparat sfarsitul lumii. Daca exista o teama comuna aproape tuturor persoanelor  aceasta este cea de esec. In timp ce sunt cateva scenarii in care esecul este potential devastator sau poate chiar iti ameninta viata, in majoritatea cazurilor nu este. Si totusi, tema de esec scurt-circuiteaza idei si ne priveaza de oportunitati si experiente care ne-ar putea imbogati viata. Daca ai o idee si nu o incerci de teama esecului atunci ii oferi altcuiva sansa de a o incerca. Si fii sigur ca o sa fie cineva care o sa incerce.  Esecurile noastre pot fi fundaturi sau pot fi experiente din care putem invata si care ne pot duce catre alte cai de succes. Dar asta depinde de viziunea pe care o avem asupra esecului.

Leave a Reply