Cele 5 directive pentru o zi productiva

Cea mai importanta parte a zilei este dimineata. Cum functionezi in acele cateva ore da tonul pentru intreaga zi. Daca incerci sa fii productiv asta dubleaza importanta. Sarind din pat, aruncandu-te in hainele tale si grabindu-te sa iesi pe usa cu o feliuta de paine prajita in dinti nu va da un ton bun pentru ziua in curs. Ce fac eu in schimb este sa imi acord cinci minute pentru a recapitula si a aplica cele cinci directive. Care sunt directivele tale pentru o zi productiva?

 

Fa treaba cea mai grea dimineata

Este important sa faci treburile cele mai putin placute si cele mai grele dimineata. Vor fi in afara razei tale de gandire in restul zilei, inseamna ca nu o sa le lasi deoparte si da un ton productiv pentru restul zilei. Daca iti faci treaba cea mai grea prima, totul va fi mai simplu prin comparatie.

Identifica ce trebuie cu adevarat facut

Cu totii avem o gramada de lucruri pe care am putea sa le facem in fiecare zi, dar doar un mic procentaj din acestea trebuie cu adevarat sa le facem. Aceste lucruri trebuie sa aiba prioritate pentru ca ele sunt cele care vor face marea diferenta din viata noastra. Daca ma zbat sa identific care este munca cea mai importanta, folosesc regula 80/20

Planuieste-ti sa faci numai cat crezi ca poti face

Ceva incomplet reprezinta o promisiune incalcata, de aceea este foarte important sa imi realizez lista mea “a se face” in fiecare zi. Nu este o asa problema daca se intampla ocazional dar sa ai o multime de sarcini nerezolvate poate sa imi inchida productivitatea pentru intreaga zi sau saptamana. Cu asta in minte imi planuiesc sa fac numai cat stiu eu ca pot face intr-o coordonare perfecta, determinat de cat de mult timp si energie am in acea zi. Este mai bine sa subestimezi cat poti face decat sa crezi ca poti face mai mult.

Identifica urmatoarea actiune

Intotdeauna incerc sa lucrez la ceva numai daca este urmatoarea actiune, sau mai degraba singura, mici sarcini care au un punct clar de finalitate. Asta o face asa de usor pentru a incepe (fara amanare), face (munca este mica, simpla si necomplicata) si incheia fara a mai avea o banaliate libera. Daca incerc si muncesc la ceva cu o asemenea claritate este foarte simplu sa fiu prins in ea.

Fa numai cate un lucru odata

Gasesc ca  argumentul de munca numarul unu ia mai mult de facut decat este nevoie pentru ca am mai multe sarcini. Mai bine incerc sa jonglez cu mai multe sarcini odata, sau ma las deschis distragerilor avand televizorul deschis, muzica cantand, Twitterul deschis, etc.

Leave a Reply