Ce este productivitatea?

In acest articol vom privi mai profund conceptul de productivitate. Si o definitie relativ usoara a productivitatii este aceasta:

Productivitatea = Valoare / Timp

( productivitatea este egala cu valoarea impartita la timp)

Prin aceasta definitie sunt doua moduri principale de a-ti creste productivitatea:

  1. Cresterea valorii create
  2. Reducerea timpului necesar pentru a crea valoare

Poti complica aceasta definitie prin includerea altor factori, precum energia si resurse. Dar cel mai bine este sa te rezumi la varianta simpla, deoarece in majoritatea cazurilor, factorii precum energia si resursele sunt reductibile la timp oricum. Timpul, de asemeni, face foarte usoara compararea diferitelor nivele de productivitate, cum ar fi productia pe ora sau pe zi.

In aparenta poti sa ai cateva castiguri semnificative pe latura timpului. Exista multe optimizari de productivitate personala ce, in special daca le introduci in tinerete, vor produce economii nete masive, pe parcursul vietii tale. Ia in considerare de exemplu, viteza ta de dactilografiere. Daca investesti timpul necesar pentru a ajunge la 90 de cuvinte dactilografiate pe minut sau mai multe, timpul va merita investitia, daca iti gasesti un loc de munca in care vei dactilografia foarte mult, pe parcursul carierei tale. Orele extra de practica nu vor fi nimic, in comparatie cu timpul pe care il vei economisi cand scrii e-mailuri, scrisori, sau oricare alt document, necesar in urmatoarele decenii. Alte optimizari bazate pe timp includ imbunatatirea obiceiurilor de somn, minimalizarea timpului de facut naveta sau renuntarea la obiceiuri ce iti consuma timpul, precum fumatul.

Limita principala in optimizarile bazate pe timp este ca procesul de optimizare necesita un impuls de la timpul in sine. Este nevoie de timp pentru a economisi timp.

Valoarea in schimb este o calitate ce trebuie sa o definesti. In termeni de productivitate personala, nu esti obligat sa definesti valoarea, la fel cum ar face-o orice alta persoana. Esti liber sa adopti propria ta definitie. Astfel ca urmarirea propriei productivitati devine o epopee, ce produce valoarea ce conteaza cel mai mult pentru tine.

Prea des adoptam definitiile conditionarii sociale ale valorii, ce au tendinta sa fie foarte limitate. Poate ca definim valoarea in termeni de productie in munca in cadrul carierei noastre, sau numarul de sarcini finalizate, numarul si calitatea proiectelor importante pe care le terminam, etc.

Impactul – in conformitate cu definitia ta cu privire la valoare,  care este masura valorii furnizate? Cine primeste valoarea ta? Tu, seful tau, colegii tai, prietenii, familia ta, compania ta, clientii tai, echipa ta, anumiti investitori, comunitatea ta, tara ta, lumea, toate fiintele constiente, etc? Ce nivel de valoare este primit de fiecare persoana sau grup? Furnizezi valoare unei persoane, 10 persoane , 100 persoane, 1000 persoane, milioane, intreaga planeta? Cat din valoarea pe care o oferi se extinde dincolo de furnizarea ei directa? Care este nivelul de baza al impactului pe care il are valoarea ta? Este limitat sau extins? Cu cat influentezi mai multe persoane, cu atat mai mare este valoarea potentiala. Un avantaj mai mare inseamna un impact potential mai mare.

Rezistenta – cat de mult rezista valoarea pe care o creezi? O ora, o zi, o saptamana, o luna, un an, un deceniu, o viata, 1000 ani, o eternitate?  In ce masura se extinde valoarea ta in timp? Este repede consumata si apoi uitata? Sau continua sa se regenereze an dupa an? Tabloul Mona Lisa inca furnizeaza valoare sute de ani de la crearea lui. Dar alte opere de arta nu furnizeaza o valoare de durata, dincolo de viata artistului. Sunt repede abandonate si eventual inlocuite.

Esenta – care este esenta valorii pe care o produci? Ajuti persoanele sa supravietuiasca? Ii distrezi? Ii iluminezi? Cat de mult valoreaza ceilalti, ceea ce produci? Ce pret ar fi dispusi sa plateasca, pentru ceea ce produci? Considera valoarea ta esentiala, optionala sau nedorita? Cat este de unica valoarea ta? Esti singurul care poate produce aceasta valoare, sau poate ca sunt destule alegeri echivalente?

Volumul – care este volumul valorii pe care o creezi? Ce cantitate produci intr-o anumita perioada de timp? De exemplu, Picasso a fost un artist foarte prolific, ce a creat sute de opere de arta diferite, pe parcursul vietii sale. Alti artisti au avut un volum de munca mult mai scazut.

In consecinta valoarea se poate reduce la urmatoarea formula:

Valoare = Impact x Rezistenta x Esenta x Volum –  si in consecinta

Productivitatea = Impact x Rezistenta x Esenta x Volum / Timp.

Cei mai importanti factori, pe termen lung, de luat in considerare atunci cand optimizezi productivitatea sunt impactul, rezistenta si esenta. Si cel mai important dintre acestea este esenta. Nu poti optimiza productivitatea ta, fara a optimiza in mod constient si deliberat acesti trei factori. Daca neglijezi importanta impactului, rezistentei si esentei vei simti neimplinire in tot ceea ce faci. Pana cand nu descoperi adevarata esenta a vietii tale, nu poti niciodata sa fii cu adevarat productiv. Daca nu intelegi scopul tau in viata, atunci productivitatea va fi zero, indiferent de cat de mult lucrezi sau cat incerci sa optimizezi ceilalti factori.

Odata ce ai decoperit esenta ta, vei decoperi ca toti ceilalti factori vor incepe sa se optimizeze foarte usor. Imbratisarea esentei creeza pasiune si pasiunea creste impactul, rezistenta si volumul. Pasiunea, de asemeni, face timpul sa pasa ca trece mai usor. Pasiunea procura energia si atrage resurse, pentru a manageria timpul mai eficient. Pasiunea iti permite sa vezi momentul prezent ca fiind perfect si complet, in loc de a percepe viata ca fiind incompleta si imperfecta. Descoperirea esentei, in mod automat optimizeaza productivitatea ca pe un intreg.

Gaseste o persoana ce stie sa isi imbratiseze scopul in viata si vei descoperi o persoana cu adevarat productiva. Dar in absenta scopului vei fi foarte ocupat, dar niciodata productiv- volumul rezultatelor tale, nu va avea puterea de a rezista in timp.

Scopul isi are radacina in permanent. Este esenta a ceea ce este real. Scopul este constient si viu. In afara scopului poti sa lucrezi doar cu ceea ce este temporar, limitat – un proiect fantoma al realitatii, dar nu realitatea in sine.

Fii productiv. Petrece-ti timpul pentru a descoperi esenta si apoi devoteaza-ti restul vietii pentru a munci din esenta ta. Apoi vei trai si vei munci cu un sens de productivitate nelimitat, deoarece esenta in sine este nelimitata.

Leave a Reply