Avand de a face cu pierderea si tragedia

Cum faci fata mental si emotional, cand ai de-a face cu o serioasa tragedie cum ar fi pierderea unei persoane dragi? Dar tragediile globale cum ar fi dezastrele naturale, genocidul, sau foametea?

Este uman sa te simti demoralizat si deprimat dupa astfel de evenimente si este posibil sa ramai constient si pozitiv? Exista un sens mai profund in spatele acestor tragedii. Opiniile noastre cu privire la acest subiect  se abat putin de la norma sociala, intentia noastra este de a te ajuta sa gandesti constient.

Ce este tragedia? Conditionarea noastra sociala ne invata sa interpretam evenimentele ca moartea cuiva drag, un dezastru natural sau o disabilitate permanenta ca fiind tragica. Experimentarea durerii emotionale cand astfel de lucruri se intampla sunt considerate perfect normale.

Exista chiar un proces ce este de asteptat sa il urmezi, negarea, furia, negocierea, depresia si acceptarea. Poti gasi mai multe variante, dar modelul de baza este ca trebuie sa experimentam durerea pierderii si in cele din urma sa speram sa trecem peste.

Multe persoane nu pot trece peste, iar pierderea tragica devine pentru ei o sentinta renuntand pur si simplu la viata.

Ce defineste tragedia? Doar gandirea o poate face. O tragedie este forma de a te atasa de circumstante. Cand devii atasat de circumstante si experimentezi un rezultat ce este dincolo de asteptarile tale, durerea emotionala este rezultatul natural. Cu cat atasamentul este mai mare cu atat durerea este mai profunda.

Atasamentul conditionat social. Este important sa te atasezi de circumstante. Vei fi tentat sa privesti nivelul atasamentului adecvat pentru orice circumstanta, conditionandu-te sa simti intr-un anumit fel anumite evenimente.

Depaseste atasamentul. Radacina atasamentului este frica. Fara frica nu exista atasament fata de circumstante, nici rezistenta emotionala fata de rezultate. Daca ai putea sa ramai deschis la tot si sa nu te atasezi de nimic, atunci nu vei experimenta frica. Daca alegi in mod constient sa traiesti o existenta  ce nu e bazata pe frica, atunci atasamentul este bun. Dar daca doresti sa traiesti fara frica inutila, astfel de echipamente conditionate social trebuie sa fie respinse si inlocuite prin alegerea constienta. Cadrele noastre sociale, viata intr-un context apropiat de evenimente tragice nu reprezinta nimic tragic. Nu trebuie sa ramanem loiali unui context ce creaza dureri inutile si ne priveaza de bucurie. In loc sa privesti anumite evenimente ca tragice de ce nu alegi un context in care ele se transforma. Schimbarea este o parte naturala a existentei umane. Poate in loc sa te opui schimbarii, vei invata sa o accepti in toate formele sale. Libera alegere ne ofera oportunitatea sa ne alegem gandurile in contextual nostru. Etichetarea evenimentelor ca fiind tragice si infrangerea este o alegere pe care oamenii constienti sunt capabili in anumite contexte sa o faca. Nu esti victima circumstantelor vietii tale, uneori poti fi in mod inconstient coplesit de circumstante, dar cand iti recapeti  constiinta, intotdeauna vei avea optiunea de a alege un raspuns mental al evenimentelor. Iar raspunsul mental il va dicta pe cel emotional. Cu cat te opui circumstantelor cu atat mai multa durere vei simti. Cu cat vei accepta mai mult cu atat mai multa bucurie vei experimenta. Chiar si o pierdere tragica asa cum este perceputa de contextual social poate fi vazuta ca o transformare fericita dintr-un context diferit. Neaga cu placere suferinta inutila pentru a evita tragedia de a trai in negarea bucuriei. Accepta evenimentele asa cum sunt si alege o interpretare proprie ce te duc intr-o stare de bucurie in loc de suferinta si depresie.

Transformarea vesela. Sa presupunem ca experimentezi un eveniment ce este privit de majoritatea oamenilor ca o pierdere tragica. Initial tu l-ai experimentat ca pe o reactie inconstienta. Dar cel mai probabil nu poti  prezice cu exactitate ce reactie vei avea. Probabil va fi un soc. Eventual vei recapata cosntiinta si vei avea oportunitatea de a intelege ce inseamna acest eveniment pentru tine. Ai putea opta pentru contextul social in vigoare si sa induri un lung model de durere. Ai putea invinui pe alti. Ai putea sa fii furios. Dar pentru a interpreta acest eveniment ca pe o lovitura tragica, nu este o optiune pe care o ai. Nu trebuie sa interpretezi asemenea evenimente ca dintr-un punct de vedere al fricii si pierderii. Poti alege sa privesti dintr-un context ce iti da puterea sa experimentezi o pace profunda, bucurie si dragoste.

Un punct de vedere al contextului spiritual. Un astfel de context iti permite sa te lasi prada atasamentului fata de evenimentele din lumea fizica. Indiferent de ce se intampla sa ai puterea sa gasesti ceva sa te bucure. Cand este un dezastru natural ce trimite multi oameni de cealalta parte, vei putea vedea doua fete ale aceluiasi eveniment. Primul este o bucurie in tranzitie, de la lumea fizica la cea non-fizica pentru sufletele plecate. In al doilea rand majoritatea oamenilor ce aleg sa priveasca partea fizica si tragica a evenimentelor. Dintr-un punct de vedere fizic, evenimentul intr-adevar pare tragic. Aceasta interpretare produce frica ce este combustibilul pentru atasamentul mai mare si suferinta este consecinta naturala. Este contextual spiritual autorizat? Acolo unde interpretarea etichetelor ca tragice lipsite de sens, contextul spiritual descopera bucuria, scopul si sensul din spatele lor.

Expansiunea plina de bucurie a constiintei. Cand privesti in jur la ce lumea iti ofera, coruptie, foame, boli, saracie, nu privi totul ca pe o tragedie. Priveste ca pe o expansiune fericita a constiintei. Avem libera alegere in acest universe fizic. Daca poti accepta si poti imbratisa acest fapt, atunci viata omului devine o aventura minunata in loc de o serie de tragedii incontrolabile. Suntem liberi sa facem orice dorim cu aceasta realitate, dar mai intai trebuie sa facem totul in gandurile noastre.

Nu vom imbunatati circumstantele lumii fizice prin etichetarea ca tragice. Acest lucru ne priveaza de puterea de a gandi si actiona constient. Asemenea atasament ne defineste ca victime nu ca si creatori. Victimele nu pot salva mediul si nu pot transforma corporatii. Chiar si atunci cand ne privim ca si victime, suntem inca niste creatori puternici. Ce este o alegere? Alegi sa fii un creator constient in viata ta  sau o victima inconstienta. Ai libera alegere sa faci orice iti doresti. Dar chiar daca vei alege sa iti negi exercitarea deplina ale adevaratei tale puteri , nu poti nega existenta ei. Este intotdeauna acolo, inchisa intr-un loc sigur si starea de bucurie este cheia ce deschide usa.

Leave a Reply