A trai de la un salariu la altul

Una dintre capcanele in care cad oamenii, in mod special in timpul unei recesiuni economice, este capcana de a trai de la un salariu la celalalt. Nu iti permiti sa iti schimbi locul de munca sau sa fii concediat, pentru ca abia reusesti sa castigi suficient pentru a trai. Iata cateva sugestii ce te pot ajuta in incercarile financiare:

Asuma-ti responsabilitatea – primul pas este sa iti asumi responsabilitatea complet           pentru situatia ta financiara curenta. Nu conteaza daca cineva te inseala, daca un act divin te-a pus acolo sau daca ai avut o educatie precara ce te-a dezavantajat. In mod sigur acesti factori au avut un cuvant de spus in situatia in care ai ajuns, dar nu iti este de folos sa insisti asupra lor. Trebuie sa iti asumi 100% responsabilitatea pentru viata ta financiara. Acest lucru nu inseamna 85%  responsabilitate sau chiar 95 % responsabilitate. Daca vrei sa iti imbunatatesti situatia trebuie sa pui intreaga greutate a acelei poveri pe umeri tai. In primul rand trebuie sa te consideri responsabil. Chiar daca imparti finantele tale cu altcineva, tot trebuie sa iti asumi 100 % responsabilitate pentru situatia ta. Nu poti imparti responsabilitatea 50 % – 50%. Responsabilitatea este atomica. Este indivizibila. O poti multiplica, dar nu o poti imparti in bucati. Fie o ai, fie nu.

Gandeste-te la acest lucru pentru un moment. Daca asezi o fractiune din responsabilitate pe umerii altei persoane, acest lucru va lucra impotriva ta de-a lungul drumului. Vei folosi aceasta situatie ca pe o scuza sa fii delasator intr-un moment de slabiciune. Daca incerci sa lasi parte din responsabilitatea ta pe umerii altei persoane devii iresponsabil. Este totul sau nimic. Ideea de a-ti asuma responsabilitatea poate parea un cliseu la inceput, dar acesta este un lucru la care majoritatea oamenilor vor esua. Ei reclama doar 80% din responsabilitate si cred ca este suficient. Dar 80 %  este acelasi lucru cu 0 % atunci cand vine vorba de responsabilitate. Nu iti poti permite iesirea de a invinui lumea, economia, esecurile sotului/iei sau alt factor pentru incapacitatea ta de a obtine rezultate mai bune. Responsabilitatea nu este despre a te invinovati sau de a privi in trecut. Este despre a prelua controlul asupra situatiei actuale. Este despre a realiza ca intotdeauna ai abilitatea de a raspunde – capacitatea de a-ti alege raspunsul. Este despre a accepta adevarul, ca daca ceva se va schimba, trebuie sa fii forta care il schimba. Fara 100% responsabilitate esti total neputincios. Daca vrei lucrurile sa se schimbe, trebuie sa pasesti in puterea ta deplina si completa. Si nu poti face acest lucru daca ramai in negare, chiar si a unei mici parti din responsabilitatea ta. Nu poti controla fiecare circumstanta dar ai intotdeauna abilitatea de a raspunde. Cateodata raspunsurile tale pot fi limitate sau ineficiente, dar inca ai puterea sa raspunzi in orice moment.

Nu conteaza ca esti o gospodina casnica care se bazeaza pe sotul ei 100% pentru venitul familial. Daca vrei sa iti schimbi situatia financiara atunci responsabilitatea pentru a o realiza este 100 % a ta, nu a sotului tau. Nu esti o fiinta slaba si neputincioasa. Esti o persoana creativa. Niciodata sa nu dai vina pe consoarta ta pentru ca nu isi tine partea lui/ ei de intelegere in ceea ce crezi tu ca este negocierea ta finaciara. Daca nu iti place situatia in care te afli, atunci schimb-o. Aceasta poate lua forma de a-ti influenta consoarta sa faca ceva schimbari sau poate inseamna generarea unui venit propriu. In orice caz, este decizia ta  cea care alimenteaza schimbarea. Pune-te in starea de a accepta ca daca situatia se va schimba, atunci este doar responsabilitatea ta, sau nu se va intampla niciodata.

Redu din cheltuieli dar nu exagera – persoanele care se gasesc intr-un impas financiar deseori se concentreaza pe incercarea de a reduce cheltuielile. Acest lucru are sens doar pana intr-un anumit punct. A exagera este o strategie complet stupida. Daca ai trait la un nivel ridicat poti beneficia de o runda sau doua de reduceri a cheltuilelilor. Elimina puful. Poate ca nu ai nevoie de haine facute de un designer sau de cablu TV.

Reducerile nejustificate sunt atunci cand incepi sa reduci calitatea vietii tale, astfel te prinzi intr-o capcana a unei mentalitati deficitare. Daca intr-adevar doresti sa traiesti un stil de viata minimalist, este ok. Dar nu te amagi singur prin a proclama ca minimalismul este o alegere, daca nu este cu adevarat ceea ce vrei. Daca preferi o viata mai abundenta, fii sincer si admite acest lucru. Niciodata sa nu pretinzi ca vrei ceva, doar pentru ca tu crezi ca nu poti avea ceea ce cu adevarat doresti.

Cum poti face diferenta intre reducerile rezonabile si cele nejustificate? Redurerile rezonabile te fac sa te simti mai bine iar cele nejustificate te fac sa te simti mai rau. Atunci cand incepi sa reduci pana si bugetul pentru mancare in asa fel incat tot ceea ce iti permiti este orez si fasole, atunci stii ca mergi prea departe. Redu cheltuielile pentru a avea mai mult spatiu pentru a respira atunci cand este posibil, dar nu te inscrie pentru saracie pe termen lung prin eliminarea acelor lucruri din viata ta ce te fac mai eficient, cum ar fi aparatele de bucatarie, masina ta si mancarea sanatoasa.

Ia in considerare faptul ca cheltuielile sunt elemente recurente. Atunci cand reduci cheltuielile, introduci economii pe termen lung. Acest lucru nu inseamna vanzarea bunurilor pentru a strange bani in plus. Vanzarea bunurilor nu iti va reduce cheltuielile, doar daca nu faci ceva de genul vanzarii play station-ului pentru a pune capat obiceiului de a cumpara jocuri video noi.

Nu pierde o cantitate excesiva de timp agitandu-te cu privire la cheltuieli. Nu se merita. A fi prea zgarcit deseori sfarsesti prin a cheltui mai mult pe termen lung. Vei ajunge la o limita grea pe partea de cheltuieli, deoarece tot ceea ce poti face este sa iti reduci cheltuielile la zero. Iar pentru majoritatea oamenilor acest lucru este total nerealistic si ar crea dificultati majore. Gandeste-te realist la cat de mult poti economisi. Nu are sens sa te agiti pentru o suma pe care a-i  putea-o castiga in cateva ore doar vanzand limonada. Este mult mai usor pe termen lung sa iti cresti veniturile, in loc sa iti reduci cheltuielile la zero. Nu ai limite dificile pe partea veniturilor. Pentru toate scopurile practice doar cerul este limita. Fa reduceri rezonabile a cheltuielilor tale, dar nu o lua razna. Daca vrei ca lucrurile sa se imbunatateasca, iti vei dedica majoritatea timpului si energiei pentru partea de venituri.

Decide ca meriti mai mult – oamenii de obicei castiga atat cat cred ei ca merita sa castige. Principalul motiv pentru care nu castigi mai mult este ca stii ca nu meriti. Acesta este un lucru greu de acceptat. Sunt sanse ca ego-ul tau sa nu aprecieze aceasta idee. Ia in calcul orice suma pe care o castigi chiar acum. Imulteste-o cu 10. Apoi imagineaza-ti  ca, castigi acea suma. Sansele sunt ca te simti incomod, poate putin speriat, stresat, improbabil, complicat, prea incitat pentru a putea accepta ca este real. Si tocmai din acest motiv nu castigi atat de mult. Faci din acea suma o exagerare prea mare. Persoanele care castiga de 10 ori mai mult ca tine nu se gandesc la acea suma in aceiasi maniera. Pentru ei este un lucru normal si natural. Daca pana la urma doresti sa ajungi la acelasi stadiu, trebuie sa ajungi in punctul din mintea ta, unde nivelul de venit nu mai este o chestiune importanta. Este bine daca e oarecum incitant, dar nu trebuie sa para atat de incredibil incat sa nu poti accepta ca este real.

Poti numi acest lucru un proces de justificare a veniturilor inalte. Nu faci altceva decat sa decizi ca vrei sa castigi mai mult si gasesti un mod de a accepta ca este in regula sa faci acest lucru. Este nevoie de timp pentru a trece peste blocajele financiare si sa iti accorzi permisiunea deplina de a intensifica procesul, fara a cauta scuze pentru retinerea ta. A-ti accorda permisiunea de a trece la un nou nivel financiar nu este decat o alegere ce trebuie facuta. Depinde de tine sa decizi ce credinte te ajuta sa devii o persoana mai buna si care anume te incurca si te tin pe loc.

Renunta la greutatea sociala – probabil ca ai persoane in viata ta ce au devenit destul de atasate de situatia ta financiara. Asta nu inseamna ca depind financiar de tine. Inseamna doar ca au devenit comozi cu situatia ta actuala si ar deveni incomozi daca ai face o schimbare majora. Daca iti consolidezi finantele, alte persoane din viata ta pot simti ca sunt lasate in urma. Fii pregatit pentru acest lucru. Se intampla. Daca identifici o astfel de persoana in viata ta, tot ce trebuie sa faci este sa discuti cu aceasta in mod cinstit sau sa va despartiti. Altfel aceasta persoana va incerca sa saboteze crestera ta financiara, deseori prin a face comentarii negative ce te fac sa te simti prost.

Si totusi,  pe de alta parte sunt destule persoane ce ar fi bucuroase si incitate sa te vada imbunatatindu-ti finantele. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care il poti face este sa iti faci prieteni, persoane ce au o perspectiva financiara pozitiva. Cauta persoane care isi asuma 100% responsabilitate pentru finantele lor, persoane ce nu invinovatesc pe ceilalti pentru esecurile lor. Astfel de persoane sunt prieteni buni pe perioade lungi de timp, deoarece nu se ingrijoreaza de fiecare data cand iti sporesti venitul.

Creste-ti serviciul – banii sunt un mediu pentru schimbul de valori. Daca vrei mai multi bani, poti crea mai multa valoare si sa distribui valoarea la mai multe persoane. Unul dintre cele mai bune moduri de a-ti imbunatati serviciul este prin punerea sa intr-o forma permanenta. In acest fel poti oferi valoare chiar si atunci cand nu esti fizic prezent. De exemplu daca reciti o poezie in fata unui grup de 20 de persoane, poti oferi ceva valoare acelor 20 de persoane. Dar este un eveniment unic. In fiecare zi ai incepe de la zero. Aceasta este modalitatea pe care o folosesc majoritatea angajatorilor. Ei nu construiesc nimic ce considera ca este sub nivelul lor de sefi. In schimb ei transforma orele de munca in bani, in asa fel incat altcineva detine ceea ce ei au ajutat sa construiasca si astfel rapesc beneficiile pe termen lung ale conducerii.

Din punct de vedere istoric, persoanele bogate au facut o treaba destul de buna prin a convinge masele ca a-ti lua un serviciu este calea cea buna. Aceasta nu este altceva decat spalare de creier. Daca te angajezi, nu te poti plange ca bogatii devin si mai bogati pentru ca si tu ii ajuti. Tu faci munca de a construi si a pune in functiune sisteme pe care le detine si controleaza altcineva. Cum te ajuta pe tine acest lucru pe termen lung? Tot ceea ce faci este sa trudesti pe plantatia stapanului tau. Daca te urnesti cu greu sa te duci la munca in fiecare zi si iti este greu sa te motivezi, atunci poate ar trebui sa nu te mai oferi voluntar la sclavie.

Ori de cate ori facem afirmatia” avem nevoie de locuri de munca, altfel cine ar ridica gunoiul” este ca si cum am spune “ trebuie sa avem sclavi altfel cine ar recolta tutunul”. Este acesta un motiv suficient pentru a servi ca un sclav? Poate ca am putea veni cu solutii mai bune daca oamenii ar inceta sa se inscrie la sclavie.

Intorcandu-ne la exemplul cu poezia, acum ia in considerare ca poetul aseaza poemul in scris si apoi il publica. De acest poem se pot bucura mii de oameni in loc de 20. In acelasi mod gandeste un inteprinzator inteligent. In loc de a schimba ore de munca pe bani, ideea este sa investesti timpul tau pentru a construi ceva ce iti va procura valoare rezistenta in timp, chiar si atunci cand nu esti prezent fizic. Daca in momentul actual esti un angajat, cuvantul anteprenor poate suna complicat si inspaimantator. Dar nu este o chestiune chiar asa de mare sa generezi venituri din a fi propriul tau sef, daca iti accorzi permisiunea. Concentreaza-te pe crearea si distribuirea unei valori pasive in primul rand. Creeaza ceva, pune-o intr-o forma permanenta si apoi distribui-o oamenilor. Incepe la scara mica. Scrie un articol. Scrie o reteta. Compune un cantec.

Dar trebuie sa te concentrezi mai ales pe procesul creatiei nu pe ceea ce poti obtine de la acesta. Daca latura valorii va fi corecta atunci partea materiala va veni de la sine.

Construieste-ti propria retea de distributie – daca vrei sa scapi din capcana de soareci, este o idee buna sa iti construiesti propria ta retea de distributie. O solutie buna ar fi sa daruiesti valoare de calitate pe gratis. Oamenii iubesc conceptul de gratis, daca este de buna calitate. A construi o retea de distributie nu este chiar asa de greu in zilele noastre. Cea mai buna solutie ar fi construirea unui site web deoarece solutiile online sunt foarte ieftine comparativ cu alternativele.

Schimba-ti mentalitatea – pentru a trece dincolo de a trai de la un salariu la celalalt, trebuie in primul rand sa iti schimbi mentalitatea. Daca iti pui ordine in ganduri, actiunile corecte vor urma. Daca ramai blocat intr-o mentalitate gresita, nu conteaza cat de mult incerci sa evadezi, vei ramane inchis in aceiasi cusca. Vei face chiar lucruri mai rele.

Daca iti displace munca pe care o faci sau situatia in care te gasesti, otravesti rezultatul. Poti face chiar mai mult rau decat bine. Daca abia te tarasti si te simti prost pentru acest lucru, probabil ca nu aduci noblete muncii oricum. Nu e ca lumea are nevoie de tine sa fii falit.

Singura persoana ce poate avansa esti tu. Vrei sa traiesti in continuare la acelasi nivel, sau vrei sa treci la un nivel superior.

One thought on “A trai de la un salariu la altul

  1. Foarte educative si interesante articolele. Mai am inca 4 articole si termin de citit Categoria Antreprenoriat si pot sa spun ca mi-am schimbat perspectiva in legatura cu anumite lucruri din viata mea.
    Va multumesc pentru aceasta sursa de informatii de calitate!

Leave a Reply