A munci din greu nu inseamna neaparat si a munci inteligent

Harnicia este munca din greu. Spre deosebire de munca grea, a fi harnic nu inseamna neaparat sa faci o munca provocatoare sau dificila. Pur si simplu inseamna sa depui timpul necesar. Poti fi harnic facand o munca usoara sau o munca grea.

In viata sunt multe sarcini care nu sunt neaparat dificile, dar colectiv acestea necesita o investitie de timp semnificativa. Daca nu te disciplinezi sa le executi, acestea pot face un dezastru din viata ta. Doar gandeste-te la toate lucrurile mici pe care trebuie sa le faci: cumparaturi, gatit, curatenie, spalatul rufelor, platitul facturilor, mentinerea casei, ingrijirea copiilor, etc. Si toate aceste sunt doar pentru casa, daca incluzi si munca, lista creste si mai lunga. Aceste lucruri poate ca nu ajung in lista ta principala ca importanta, dar tot trebuie sa le faci.

Auto-disciplina necesita ca tu sa dezvolti capacitatea de a dedica timpul necesar atunci cand este nevoie. Multe dezastre sunt create atunci cand refuzam sa dedicam timpul nostru, acelor lucruri care trebuiesc facute si facute corect. Astfel de dezastre se ridica dintr-un birou dezordonat sau o casuta de e-mail super aglomerata. O dezordine mai mare sau o dezordine mai mica, alege. Oricum ar fi, un factor ce contribuie semnificativ este refuzul de a face ceea ce trebuie facut.

Cateodata este clar ceea ce trebuie sa faci. Cateodata nu este deloc clar. Dar ignorarea dezordinei nu te va ajuta indiferent de imprejurari. Daca nu stii ce trebuie facut, primul pas este sa iti dai seama. Acest lucru poate cere ca tu sa cauti informatii si sa te educi. Poate ca nu va fi dificil, dar va necesita o investitie de timp. Cateodata permitem micilor necazuri sa persiste prea mult.

Depune timpul necesar – sunt multe probleme in viata, unde solutia in mare este o investitie de timp, fara necesarul intelect. Daca casuta ta de e-mail este supraincarcata,  nu este o problema provocatoare. Exista provocari mult  mai mari in viata decat rezolvarea corespondentei. Si a goli casuta de e-mail necesita doar timp. Iar daca trebuie atunci acorda timpul necesar. Cate probleme ai pe lista ta de lucruri de facut chiar acum, ce pot fi rezolvate doar cu o simpla aplicare a harniciei? Cateodata nu este nevoie sa fii in mod special creativ sau destept – forta bruta poate fi solutia cea mai buna. Dar este usor sa ramai blocat intr-un tipar, in care doresti ca solutia de forta bruta sa nu fie necesara. Este plictisitor. Este enervant. Nu este atat de important. Si totusi tot trebuie facut.

Daca gasesti un mod de a evita o soluti ce consuma mult timp si gasesti un mod mai rapid sau mai bun de a trece sau de a elimina o problema, atunci profita de acesta. Delega, sterge- fa orice poti pentru a elmina povara timpului. Dar daca stii ca este ceva ce necesita investitia ta personala de timp, atunci doar accepta si executa. Nu te plange. Doar fa.

Dezvolta-ti productivitatea personala- a te disciplina sa fii harnic iti permite sa obtii mai multa valoare din timpul tau. Timpul este o constanta, dar productivitatea ta personala nu este. Unele persoane vor folosi orele din zilele lor mult mai eficient decat alte persoane. Este uimitor cum oamenii sunt dispusi sa cheltuiasca mai multi bani pentru un computer mai rapid sau o masina super eficienta, dar abia acorda atentie capacitatii lor personale. Productivitatea ta personala va face mult mai mult pentru tine pe termen lung, decat un computer sau o masina. Nu te uita la tehnologie sa te faca mai productiv. Daca nu te consideri productiv fara tehnologie, nu vei fi productiv cu aceasta, iti va servi doar ca sa maschezi obiceiurile proaste. Dar daca deja esti harnic fara tehnologie, te poate ajuta sa devii si mai mult. Gandeste-te la tehnologie ca la o forta de multiplicare- multiplica ceea ce deja esti.

Atunci cand urmezi calea dezvoltarii productivitatii tale personale, poate ca vei avea si zile mai proaste, dar in cele din urma va merita efortul. Multe persoane sunt atrase de ideea de a deveni mai productive din bun simt. Nu este nevoie de mult intelect pentru a-ti da seama ca daca folosesti timpul tau mai eficient, vei completa mai multe sarcini si prin urmare vei acumula rezultate mai repede. Productivitatea personala iti permite sa creezi suficient spatiu in viata ta pentru a face toate lucrurile pe care trebuie sa le faci: sa mananci mai sanatos, sa faci exercitii, sa muncesti mai mult, sa iti aprofundezi relatiile, sa ai o viata sociala minunata si sa faci o diferenta. Fara un nivel inalt de productivitate personala, probabil va trebui sa renunti la ceva important pentru tine. Ai conflicte intre sanatate si munca, munca si familie, familie si prieteni. Harnicia iti poate oferi abilitatea de a te bucura de toate aceste lucruri, asa ca nu trebuie sa alegi munca in defavoarea familiei sau viceversa. Poti sa le ai pe amandoua.

Bineinteles ca harnicia este o unealta printre multe altele. Iti va permite sa iti completezi munca ta in mod eficient, dar nu iti va spune ce anume are prioritate. Harnicia este o unealta de nivel scazut. A munci din greu nu inseamna neaparat a munci inteligent.

Dar aceste slabiciuni ale harniciei nu ii elimina locul puternic din trusa ta de unelte de dezvoltare personala. Odata ce te-ai decis asupra unei actiuni si iti vezi planurile in fata ta, nimic nu poate face aceasta treaba mai bine decat harnicia. Pe tremen lung rezultatele tale vor veni din actiunile tale si harnicia este devotata actiunii.

Leave a Reply