A formula intrebarea corecta

Gandirea este un proces de punere si raspundere la intrebari. Asa ca, este extrem de important sa formulezi intrebarea corecta, pentru a primi raspunsul corect. Si in consecinta sa ajungi la rezultatul corect. Majoritatea persoanelor formuleaza intrebari nu tocmai bune si astfel pericliteaza rezultatul. Intrebarile proaste iti deviaza concentrarea departe de ceea ce vrei si spre ceea ce nu iti doresti. Si din moment ce punem si raspundem mental la intrebari in fiecare zi, intrebarile noastre au foarte multa putere asupra rezultatelor noastre.

Iata cateva exemple de intrebari slabe vs intrebari puternice:

Despre trezirea dimineata

Slab : Pot adormi din nou? Ar trebui sa ma duc inapoi in pat?

Puternic: Care ar fi cel mai bun mod de a-mi incepe ziua? Cum ma pot energiza? Unde pot gasi ceva inspirational si motivant sa citesc chiar acum?

Atunci cand contemplam exercitiile fizice

Slab: Este prea cald/frig sa fac exercitii? Pot sa sar peste acest proces azi? Ce diferenta poate sa faca, daca nu le fac azi? Nu merit o zi libera?

Puternic: Nu ma voi simti grozav dupa? Ce ar trebui sa ascult in timp ce imi fac exercitiile? Nu ar fi minunat sa imi ating obiectivele in fitness? Cum pot face aceasta repriza de exercitii mai distractiva?

Cand iei in considerare o imbunatatire a dietei

Slab: La ce alimente va trebui sa renunt? Cum voi face fata lipsei acestora? Va trebui sa mananc in acest fel pentru totdeauna?

Puternic: Ce alimente care imi plac, voi putea manca mai des? Ce alimente noi pot sa experimentez? Nu va fi minunat cand voi atinge greutatea dorita?

Apropierea sfarsitului zilei de munca

Slab: Am facut suficient incat sa justific incetarea programului? Este acesta un moment bun sa ma opresc? Pot sa termin acest lucru maine?

Puternic: Ce urmeaza? Cum pot sa completez o noua sarcina? Cat de mult lucru pot sa completez azi?

Cand petreci timp cu copii

Slab: De ce trebuie sa am atat de multa grija de ei? Cum ii pot impiedica sa ma secatuiasca de energie? Cat de devreme ii pot baga in pat?

Puternic: Ce pot face cu copii incat sa ma simt energic? Ce apreciez cel mai mult la copii mei? Ce mi-ar place sa fac cu ei in aceasta seara?

Cand te confrunti cu o situatie sociala nefamiliara

Slab: Cum pot evita sa arat ca un idiot? Despre ce ar trebui sa vorbesc? Cum am ajuns in aceasta situatie? Cum pot scapa din aceasta situatie?

Puternic: Nu ar fi amuzant sa intalnesc niste persoane interesante? Ce pot avea in comun

cu alte persoane in aceiasi situatie?

Cand te simti deprimat, ingrijorat sau nervos

Slab: De ce ma simt atat de jos? De ce nu pot fi fericit? Cum se face ca niciodata nu am timp pentru mine?

Puternic: Ce pot face pentru a ma energiza? Cu cine pot discuta pentru a ma simti mai bine? Ce pot citi sau asculta ce ma poate inspira? Aceste sentimente incearca sa imi

spuna ceva?

Care este diferenta? – intrebarile slabe te slabesc de putere. Iti pastreaza concentrarea pe propriul ego, pe problemele tale sau pe deficiente. Intrebarile slabe iti pastreaza concentrarea pe ceea ce este rau, pe ceea ce nu functioneaza. Poate parea o idee buna, dar tot ceea ce face este sa imputerniceasca acea situatie pe care ai vrea sa o schimbi. Intrebarile slabe iti vor conduce creierul sa aduca raspunsuri ce sunt circulare sau chiar destructive. Si totusi intrebarile slabe dau dependenta.  La prima vedere pot parea de ajutor si de aceea sunt atat de prefacute. Poti crede ca daca esti deprimat, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te intrebi “ De ce sunt atat de deprimat? “ . Poate ca daca ai identifica problema, ai putea sa o rezolvi. Dar nu asa functioneaza lucrurile. Cand esti intr-o stare sau situatie negativa, nu gandesti clar in primul rand.  Nu esti intr-o pozitie in care sa te poti diagnostica. Astfel ca, raspunsul pe care il primesti nu este de folos. In cel mai bun caz poti veni cu o solutie temporara, dar conditia de baza va ramane si problema se va ascunde pentru a aparea mai tarziu intr-o alta forma. A intreba de ce esti deprimat iti hraneste in continuare depresia.

Intrebarile puternice iti dau forta. Iti mentin concentrarea asupra solutiei, pe ceea ce poti controla. Cand te concentrezi pe ceea ce poti sa faci, eviti sa cazi int-o paralizie a analizei. In cele din urma calea de iesire din orice situatie negativa este gandirea corecta. Gandirea corecta te indreapta spre actiune. Intorcandu-ne la exemplul cu depresia, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te conduci spre o stare mai pozitiva emotional. Intrebarile puternice te vor ajuta sa iti schimbi concentrarea, departe de depresie si spre ceea ce te face mai puternic, spre actiune. Cand pui diferite intrebari pentru a te concentra pe ceea ce poti controla si pe ceea ce iti place, depresia va disparea.

Rezultatele mediocre vin din punerea intrebarilor mediocre. Rezultatele grozave vin din punerea intrebarilor grozave. Daca nu iti plac rezultatele pe care le primesti, incearca sa pui intrebari total diferite fata de cele pe care le puneai inainte.

Formuleaza intrebari ce iti indreapta concentrarea spre indeplinirea obiectivelor.

Leave a Reply