8 Strategii eliberatoare de curatare a listelor tale

Listele de asteptare din viata ta te streseaza? Vietile noastre sunt pline de liste de asteptare, de la inbox-ul de email, la listele cu lucruri de facut, la mesajele de pe telefon sau retele de socializare. La articolele de citit pe care le notezi si nu reusesti sa le citesti la timp si multe alte astfel de liste. Pentru multe persoane a rezolva toate aceste liste este destul de stresant si complex.

Iata cateva solutii care te pot ajuta sa simplifici aceste lucruri, sa cureti aceste liste de asteptare si sa faci tot procesul cat mai putin stresant.

Listele de asteptare care iti domina viata. Sunt multe astfel de liste care iti complica viata si care te streseaza foarte mult pentru ca nu le mai dai de capat. Iata cateva exemple de astfel de liste:

 • Emailuri legate de munca.
 • Emailuri personale.
 • Mesageria instant( care se acumuleaza in liste atunci cand esti in sedinte, etc).
 • Mesajele pe telefon.
 • Telefoanele pierdute si mesageria vocala.
 • Mesajele de pe Twitter.
 • Cereri pentru diverse aplicatii pe Twitter, Facebook, etc.
 • Elemente din lista personala cu lucruri de facut.
 • Cereri pentru evenimente din calendarul tau.
 • Articole selectate pe care nu ai apucat sa le citesti.

Care sunt listele tale de asteptare? Poate fi de ajutor sa faci o lista pentru a putea sa iti planifici strategia de simplificare.

Strategii de curatare a listelor de asteptare. Acum ca stim cate liste de asteptare avem in viata noastra, cum putem sa le curatam sau macar sa le facem mai usoare? Iata cateva strategii care te pot ajuta in planul tau de simplificare. Trebuie doar sa alegi ceea ce ti se potriveste cel mai bine:

 1. Simplifica-ti listele de asteptare. Ai 15-20 de liste de asteptare in viata ta? Trebuie sa incerci sa le simplifici incercand sa le reduci la 4-6. Acest lucru simplifica foarte mult totul pentru ca ai mai putine liste pe care trebuie sa le verifici in fiecare zi. Un numar mai mare de liste este in regula daca le-ai integrat deja in rutina ta zilnica. Dar daca trebuie sa iti aduci aminte sa verifici mereu foarte multe liste, totul devine foarte dificil. Vezi ce poti elimina si ce poti comasa cu alte liste.
 2. Serveste-te singur. Bancile si companiile care vind bilete(de avion, concerte, transport, etc) au gasit un mod de a evita cozile foarte mari – au lasat persoanele sa se serveasca singure prin tehnologie. Asa ca, in loc sa stai la coada la un ghiseu, exista automate peste tot. Poti sa cumperi bilete de la anumite masinarii sau online. Cum folosesti acest lucru pentru a-ti simplifica listele de asteptare? Vezi ce tip de cereri apar cel mai des in listele tale de asteptare si gaseste o cale de a lasa persoanele sa se serveasca singure. De exemplu, cel mai des ti se cer informatii? Publica aceste informatii online pentru a nu mai fi deranjat tot timpul. Vezi daca poti sa automatizezi anumite procese si listele tale se vor scurta foarte mult.
 3. Opreste la sursa. Atunci cand primesti foarte multe emailuri sau mesaje de la o companie care nu te mai intereseaza du-te la pagina principala si dezaboneaza-te. Iti ocupa cateva secunde in plus din timpul tau fata de a sterge mesajele care nu te intereseaza, dar salvezi mult mai mult timp pe termen lung. Daca nu este usor sa te dezabonezi atunci apasa butonul de spam.
 4. Filtreaza lucrurile inutile. Este nevoie de cateva minute pentru a fixa un filtru la emailul tau, dar ca rezultat vei economisi foarte mult timp pe termen lung. Daca primesti anumite notificari pe care vrei sa le mentii, dar care nu vrei sa le vezi in inbox, atunci creeaza un folder pentru aceste notificari. Priveste toate lucrurile din listele tale pe care nu trebuie neaparat sa le vezi si gaseste o modalitate de a le filtra.
 5. Alege ce este cel mai important. O lista de asteptare de obicei nu este sortata dupa prioritate. Asa ca, atunci cand faci o lista cu lucruri de facut vei avea lucrurile in ordine in care le-ai scris. Inboxul tau are cele mai recente emailuri pe primul loc. Asa ca, trebuie sa treci in revista toate aceste liste pentru a vedea ce anume este important pentru tine. Si acest proces iti ocupa foarte mult timp si poate fi foarte stresant. Gaseste un mod de a alege doar ceea ce este cel mai important si concentreaza-te pe aceste lucruri.
 6. Elimina restul. Odata ce ai ales cele mai importante lucruri din listele tale vezi daca poti elimina restul. Sau macar sa le poti depozita intr-o alta parte pentru a le rezolva mai tarziu. Elimina lucrurile pe care cel mai probabil nu le vei face niciodata sau care nu sunt necesare pentru tine. Cateodata o stergere in masa poate fi eliberatoare.
 7. Rasfoieste. Aceasta este o strategie buna pentru majoritatea listelor in asteptare – in loc sa incerci sa procesezi toata lista, doar rasfoieste si gaseste cele mai importante si interesante lucruri.
 8. Elimina nevoia de a ajunge la sfarsit. Mult stres in legatura cu listele de asteptare isi are radacina intr-o nevoie pe care o avem de a finaliza totul. Vrem sa procesam fiecare element din lista si sa o golim. Dar natura acestor liste de asteptare este ca acestea nu se golesc niciodata. Poti sa iti golesti lista de la inbox, dar mai multe emailuri vor veni in curand. Nu te stresa cu privire la acest lucru. Doar accepta acest fapt. Si acest lucru este valabil pentru toate listele tale. Accepta ca listele tale de asteptare nu pot fi golite niciodata si vei fi mult mai putin stresat. Doar gestioneaza-le cat mai inteligent si ocupate de ele pe masura ce vin.

Leave a Reply