7 reguli pentru a-ti maximiza capacitatea de creatie

Dealungul vietii, cresterea capacitatii de creatie a fost considerata indiscutabila, chiar daca unele persoane la inceput sunt stangace, intr-un final realizeaza ca au dezvoltat un proces pentru initierea si sustinerea acestor perioade de creativitate.

Avem garantia ca aceste reguli si punerea lor in practica vor fi eficiente pentru dumneavoastra.

 

Iata cele 7 reguli pentru a optimiza starea de creatie:

 

1. Pentru a intra in starea de creatie iti trebuie un tel.

Hotaraste-te ce vrei sa creezi si de ce, intentiile neclare nu vor declansa starea de creatie. Trebuie doar sa te concentrezi pe intentiile ce tin de creatie, indiferent de dimensiunile proiectului, starea in sine este singurul scop pentru o sesiunea de creatie. De asemeni nu iti  supraaprecia scopul, iti trebuie suficienta claritate pentru a te indruma intr-o directie. Scopul tau ar trebui sa fie ca o sageata, nu ca o cutie in care sa te inchizi. Limitandu-ti starea de creatie poti impiedica dezvolatarea creativitatii cat si optiunile tale.

 

2. Stabileste un motiv captivant

Ca un plus la scopul sesiunii de creativitate, iti trebuie un motiv sa fii creativ. De ce aceasta sarcina conteaza in mod personal? Pentru ca este mult mai simplu sa fii creativ facand ceea ce iti place decat ceea ce esti nevoit sa faci. Un lucru se intampla des atunci cand oameni renunta la slujbe pentru a lucra pentru ei, capacitatea lor de creatie este mult mai mare in acest caz. Chiar si la slujbele unde exista exploatarea angajatilor, atunci cand sunt nevoiti sa isi aleaga un nou proiect, avand mai multe optiuni, acest lucru este privit ca o recompensare in special in domeniile tehnice. Cu cat motivul este mai captivant cu atat curajul este mult mai mare pentru a atinge cele mai inalte niveluri ale creatiei. Imagineaza-va ca cele mai ascunse resurse ale creativitati sunt lenese si au nevoie de un motiv extraordinar pt a le aduce la suprafata si a lucra pentru tine.

 

3. Creaza-ti  o provocare care sa merite

Pentru a trezi intregul potential al creatiei, aceasta trebuie sa fie in concordanta cu spectrumul provocarii. Asadar pe o scara de la 1-10, unde 1 este banal de simplu si 10 imposibil, gradul optim al creatie ar fi intre 5-7, iar cel ideal intre 7-8. Daca o sarcina ti se pare prea usoara nu ai nevoie de un nivel al creativitati iesit din comun, dar daca sarcina este prea grea sau complicata atunci convingerile tale vor lua o alta directie a creativitatii si vei ajunge sa iti indeplinesti profetia. O sarcina este  imposibil de realizat, atunci cand solutia este mult in afara zonei tale de confort, insa incapatanarea le va face imposibil de acceptat. Ce se intampla atunci cand o creatie nu este compatibila cu spectrul provocarii? Din fericire exista multe cai de a modifica aceasta sarcina pt a o putea adapta nivelului provocarii. Daca sarcina este prea usora, se pot adauga piedici, adaugand greutatile acestea te vor plasa in grafic. Daca o sarcina este prea grea, o poti taia in bucati mai mici, ca si cum ai inlocui o carte intreaga cu pagini sau capitole. Se poate crede ca o sarcina usoara este un lucru bun, un pas usor catre provocarile propuse, insa abordarea unui lucru usor este ca si cum ai pune piedica instruirii cu greutati  mult prea usoare. Este plictisitor, prostesc si fara rezultat. Provocandu-te corespunzator este mai amuzant, te va ajuta sa cresti si va produce un inteles semnificativ realizarilor tale.

 

4. Ofera-ti un mediu propice.

Vei realiza ca anumite conditii de mediu te vor ajuta sa intri in starea de creatie, in timp ce altele pot face acest lucru imposibil. Mediul optim variaza de la persoana la persoana, asa ca va trebui sa experimentezi pentru a descoperi ce functioneaza cel mai bine pentru tine.

Ideea principala este ca spatiile diferite de lucru pot avea un efect notabil asupra creativitatii.

 

5. Rezerva-ti o buna parte din timp.

Imagineaza-ti ca mintea ta este asemeni unui computer, cu cat profiti mai mult de resursele acestuia cu atat creativitatea va fi mai redusa. Trebuie sa te debarasezi de proiectele nefolositoare ca sa poti ajunge la un nivel ridicat de creativitate. O sarcina este realizata cu seriozitate  cand timpul de lucru are o continuitate de minim 3 ore.Vi se poate parea mult insa odata ce ai patruns in starea de creatie nici nu vei observa trecerea timpului. De preferat ar fi ca timpul alocat sa fie cat mai mare pentru o lucrare extrem de creativa.

 

6. Previne intreruperile si distragerile

Timpul de creatie este foarte important de aceea orice intrerupere inutila poate afecta starea de creatie. Atunci cand maximizarea capacitatii de creatie este imposibila datorita distragerilor, parghia de lansare a unei productii valoroase este pierduta. Acest lucru va va afecta potentialul de castig odata ce acesta depinde de nivelul de creatie

Respecta-ti valoarea perioadei de creatie si nu permite sa fii interrupt.

 

7. Administreaza-ti instrumentele.

Pentru a avea o bucata tangibila a creativitatii tale ai nevoie de instrumente. Acestea pot dura ani de zile, insa trebuie sa realizezi valoarea lor inainte de a intra in starea de creatie. Gradele de maiestrie sunt atinse atunci cand in subconstient se dezvolta competentele instrumentelor folosite, si va fi mult mai usor atunci sa intrati si sa va mentineti in starea de creatie, concentrat asupra celui mai inalt nivel al compozitiei.

Odata ce starea de creatie a generat proiectul, esti intotdeauna liber sa te intorci pentru a-l imbunatati si a corecta orice problema.

Introducerea si mentinerea starii de creatie este o abilitate, nu o binecuvantare, un accident sau o intamplare.

Adaptarea regulilor de mai sus la situatia voastra se poate realiza prin experimentarea  starii de creatie ca o aparitie obisnuita, zilnica si odata ce ati invatat sa valorificati puterea de creatie, productia acesteia va creste.

Leave a Reply