7 Obiceiuri esentiale pentru a nu-ti pierde concentrarea

In scolile din ziua de azi tendinta majoritatii elevilor este ca in timpul orelor sa faca orice altceva, decat sa asculte ceea ce are de spus profesorul din fata lor. De la a naviga pe internet, la Facebook, la a trimite mesaje sau a vorbi pe mesageria instant, toate aceste distrageri sunt prezente in clasele din ziua de azi si profesorii nu mai reusesc sa faca fata. O explozie de operatiuni multiple care se raspandesc la nivel mondial. Si aceste operatiuni multiple reprezinta un pericol ce nu poate fi negat. In continuarea acestui articol va vom propune cateva solutii la o problema culturala care se extinde dincolo de scolile noastre. A taia accesul la internet in clase, in timp ce este o idee buna, se adreseaza doar unui simptom al unei probleme mult mai mari. Trebuie sa ajungem la radacina problemei prin a intelege de ce copii si adultii nu sunt pe deplini adanciti in ceeea ce fac.                                                                         Ceea ce sta in calea concentrarii este alienarea. De la o varsta destul de frageda copii nu sunt ascultati si asa acesti se interiorizeaza. Testele standardizate care se dau in scoli si pe care copii nostri trebuie sa le indure, transforma educatia intr-un mars fortat. Majoritatea lumii profesionale este o extensie a acestei probleme. Toti suntem categorisiti dupa un tipar comun si in acest fel nimeni nu va reusi sa prospere.

Iata cateva solutii pentru a naviga intr-un mediu extern tot mai deconectat:

  1. Fa ceea ce iubesti. Acest lucru pare destul de evident, dar este incredibil cat de putini dintre noi fac de fapt acest lucru. Viata este prea scurta pentru a o petrece facand ceva ce nu ne inspira. Copii de la o varsta frageda trebuie incurajati sa urmeze ceea ce ii pasioneaza. Atunci cand copilul tau devine pasionat de ceva, poate ca de matematica sau sport, sah, pictura, dans, orice ar fi incurajeaza-l Daca ne implicam cu adevarat in ceva inca din copilarie si atingem o anumita calitate, atunci acea calitate va fi un far pentru noi pe parcursul intregii vieti. Vom sti cum este sa atingi excelenta. Apoi ca adulti ar trebui sa ne construim viata in jurul lucrurilor care ne inspira. Este comun ca atunci cand suntem adulti sa urmam o cariera lucrativa pe care o uram, cu credinta ca bani ne vor face fericiti. Bineinteles ca nu va fi cazul. Daca faci ceea ce iubesti, atunci fericirea va veni in mod natural.
  2. Fa lucrurile intr-un mod care iti place si cu care te conectezi.  De obicei acest principiu este ignorat. Cu totii avem minti diferite, asa ca drumul nostru catre excelenta va fi unic. Arta din procesul de invatare apare atunci cand incepi sa atingi nuanta unica a mintii tale – atunci cand zidurile dintre constient si subcontient sunt daramate. Si pentru a avea succes trebuie sa stii ce anume te ajuta in procesul de invatare. Esti o persoana care absoarbe mai bine informatiile atunci cand le citeste sau cand le asculti? Esti carismatic, creativ, agresiv, conservator, organizat? Dai mai mult randament in situatii de stres sau cand lucrurile sunt sub control? Sensibilitatea introspectiva trebuie sa fie la baza procesului nostru de invatare, astfel incat sa putem construi punctele forte si sa ne adresam punctele slabe intr-un limbaj pe care il intelegem.
  3. Daca oferi persoanelor o sansa acestea vor deveni responsabile. Fiecare are un mod diferit de a acumula informatii si trebuie sa fii constient de acest lucru. Daca oferi fiecarei persoane o sansa de a invata si daca stii exact ce este bine pentru fiecare, aceasta in mod sigur vor deveni responsabila.
  4. Elibereaza-te de teama esecului. Aceasta este o mare problema. Testele constante din scolile noastre si limbajul inferior din cultura noastra face ca copii nostri sa fie terorizati de esec. Foarte multi copii se refugiaza in jocurile video pentru a scapa oarecum de presiunea din lumea reala, la fel cum fac adultii cu alcoolul sau tigarile. In lumea virtuala sunt feriti de esec. Daca reusim sa eliminam aceasta teama de esec atunci ne vom implica mult mai mult in activitatile din lumea reala. Din fericire acest lucru nu este foarte dificil. Parintii si profesorii trebuie doar sa faca tranzitia de la un feedback orientat pe rezultate, la unul orientat pe proces. Spune-i unui copil ca esti mandru de munca pe care a facut-o in loc sa ii lauzi rezultatul.
  5. Construieste o rutina pozitiva. A cultiva noi obiceiuri este cel mai bun mod de a scapa de cele proaste. Acesta este un adevar simplu cu infinite aplicatii. Suntem creaturi ale obiceiurilor, asa ca ar trebui sa construim rutine pozitive in viata noastra. Exercitii, sinceritate, limbaj orientat spre proces, introspectie,  meditatie, a citi – orice noi credem ca va ajuta la crestere, poate fi incorporat intr-o rutina ce ne va ajuta sa prosperam. Daca incerci sa iti opresti copilul din a mai juca jocuri video atunci ar trebui sa inlocuiesti aceasta activitate cu ceva ce ii place, dar care este mult mai sanatos. Fa acest lucru de 5 – 6 ori pe saptamana si dorinta de a face acel lucru va depasi dorinta de a se juca pe Nintendo. Rutinele pot fi de asemenea construite pentru a ne ajuta sa intram intr-o stare de concentrare totala.
  6. Fa cate un lucru pe rand. Daca abordam operatiunile multiple putem sa inlocuim acest obicei de a face sase lucruri deodata, cu rutina de a face cate un lucru pe rand. Nu numai ca operatiunile singulare vor creste eficienta, dar de asemenea vor deschide creativitatea in procesul de invatare. Vom incepe sa facem conexiuni la care nici nu am visat, deoarece vom atinge principii care opereaza peste tot.
  7. Ia pauza. Aceasta este o unealta extrem de neapreciata, in special la locul de munca. Persoanele pornesc ziua cu foarte multa energie, dar dupa cateva ore sunt obosite si performeaza la un nivel foarte scazut. Atunci incepe si vanatoarea dupa cafeina si inevitabila prabusire de energie. Nu ne putem concentra intens pe ceva anume pentru multe ore la rand, fara sa obosim. Mintea umana prospera intr-un ritm oscilant. Trebuie sa alternam intre stres si relaxare pentru a putea gandi creativ pe perioade lungi de timp. O buna metoda de a imbunatatii recuperarea mentala este cu exercitii fizice. Este bine ca tu sau copilul tau sa faceti exercitii fizice care sa urmeze dupa o sesiune stresanta de invatare. Si abilitatea de a face pauze si de recuperare de la stresul mintal se va imbunatatii dramatic.

Un mare obstacol in aceasta lupta impotriva deconectarii este vina. Avem atat de multe lucruri de facut si atat de putin timp, incat a lua o pauza pare absurd. Si acelasi   lucru este valabil si pentru a face ceea ce iubim, a ne elibera de perfectionism, a ne oferi libertatea de a alege ceea ce ne place, a construi rutine pozitive si a face cate un lucru pe rand. Elibereaza-te de vina! Patru sau sase ore de imersie inspirata si de foarte buna calitate va fi in mod evident mult mai eficienta si satisfacatoare, decat opt sau zece ore de trecere mecanizat prin ziua ta. Nu ignora adevaratul potential. Asculta-ti ritmul interior si alege lucrurile care iti bucura sufletul.

Leave a Reply