6 Reguli de abordare a obiceiurilor in comparatie cu sarcinile

Daca ai lucrat la o lista simplificata de lucruri de facut, este posibil sa ai sarcinile reduse la minimul esential. Dar cum ramane cu lucrurile zilnice si saptamanale pe care trebuie sa le faci, cum ar fi exercitiile fizice, curatenie, cumparaturi, etc? Cum aceste lucruri trebuie sa le faci zilnic, ele merg in lista ta de lucruri de facut?  Cum trebuiesc trecute obiceiurile tale zilnice, in lista ta de lucruri de facut? Obiceiurile trebuiesc vazute ca ceva ce dorim sa efectuam in fiecare zi. In timp ce sarcinile sunt ceva ce efectuam poate o singura data, sau o data pe saptamana, o data pe luna, etc. Si astfel trebuie facuta distinctia intre cele doua, pentru a avea un program de viata sanatos si organizat.

O foarte buna sugestie pentru a-ti mentine obiceiurile este sa faci o lista cu cele pe care ai dori sa le urmezi. Si sa le stergi de pe lista in fiecare zi, pe masura ce le executi.

Dar trebuie sa realizezi ca obiceiurile sunt ceva mai mult decat o simpla lista.

Anatomia amintirii obiceiurilor. Cum te raportezi la propriile tale obiceiuri? La fel cum face toata lumea, probabil. Le executi fara sa te gandesti, doar de asta se numesc obiceiuri. Desigur, pentru ca anumite sarcini sa devina obiceiuri, trebuie sa te concentrezi asupra lor si sa iti aduci aminte de ele constant. Spre exemplu, sa vorbim despre obiceiul de a-ti face curat la birou, dupa ce ai terminat treaba. In mod sigur nu este un lucru ce il ai scris pe lista cu lucruri de facut. Este un lucru pe care il faci automat, fara sa te gandesti. Totusi nu te-ai nascut cu acest obicei. Este un obicei pe care l-ai invatat, asupra caruia te-ai concentrat, pana a devenit un lucru automat. Si tot acest proces este valabil pentru toate obiceiurile noastre: spalatul pe dinti, imbracatul dimineata, a manca, a face un dus… nu ne mai gandim la ele.

Cheia pentru a nu trebui sa iti mai aduci aminte de obiceiuri.. este un declansator. Obiceiurile sunt declansate de un eveniment extern. Acest eveniment poate fi o lista de obiceiuri, dar cel mai des este vorba despre ceva ce facem in fiecare zi. De exemplu, a te trezi la o ora fixa, inante de sunarea alarmei de la ceas. Faptul ca te trezesti poate declansa obiceiul de a-ti face cafeaua si de a te spala pe dinti. Si apoi, dupa ce bei cafeaua poate declansa nevoia de a face exercitii fizice. Fiecare lucru il declanseaza pe urmatorul.

Cele sase reguli a-ti aduce aminte obiceiurile.

  1. Identifica un declansator. Pentru ca un obicei sa devina un obicei, trebuie sa ai un declansator. De exemplu, poti sa te speli pe dinti, dupa ce ai facut un dus, dusul fiind declasatorul pentru spalatul pe dinti. Totul devine apoi o rutina.
  2. Concentreaza-te de dezvoltarea obiceiului. Odata ce ai identificat un declansator, trebuie sa faci obiceiul de fiecare data cand executi declansatorul, fara exceptii, pentru ca acesta sa devina pe deplin implementat. Concentreaza-te pe dezvoltarea unui obicei, pe o perioada de o luna de zile.
  3. Concentreaza-te doar pe cate un obicei pe rand. Daca incerci sa implementezi mai mult decat un obicei pe rand, concentrarea ta va fi diminuata. Este mult mai greu. Concentreaza-te pe stabilirea unui obicei timp de o luna si apoi poti trece la urmatorul.
  4. Mentine un jurnal pe perioada implementarii obiceiului. Acest lucru va face mult mai usoara implementarea urmatoarelor obiceiuri, pentru ca vei avea un bun exemplu pe post de inspiratie.
  5. Raporteaza public. Spune altor persoane ca doresti sa implementezi un anumit obicei. Daca alte persoane asteapta un raport de la tine cu privire la evolutia procesului, vei fi mult mai motivat sa il urmezi. Cu cat pui mai multa presiune publica asupra ta, cu atat mai bine. Scrie totul intr-un blog sau un forum sau scrie un e-mail prietenilor si familiei in fiecare zi.
  6. Odata ce este stabilit, nu mai ai nevoie de o lista. Daca un obicei este foarte bine stabilit si atasat puternic de un declansator, nu va mai fi nevoie sa il scrii pe nici un fel de lista.

Si toate aceste reguli te vor conduce la obiceiuri bune, pe care le vei executa zilnic, fara sa te gandesti.

Leave a Reply