5 Lectii puternice pe care le poti invata de la Gandhi

Ti-ar place sa inveti cateva lectii in viata de la ultimul minimalist? Viata lui Gandhi ne ofera multe lectii cheie – el a practicat simplitatea si minimalismul in toate ariile din viata lui si a lasat in urma o mostenire uriasa in cum sa traisesti o viata simpla. Gandhi a fost intr-adevar ultimul minimalist – un om care a murit sarac, dar care a afectat viata multor persoane. Si continua sa ne inspire prin mesajele sale chiar si astazi. Cand Gandhi a murit avea mai putin de zece lucruri pe care le poseda inclusiv un ceas, ochelari, sandale si un bol din care manca. A fost un om care nu dorea posesii fizice si care nu a avut nici macar o casa.

„ Poate ca ai ocazia sa posezi sau sa folosesti lucruri materiale, dar secretul vietii se afla in a nu le duce dorul niciodata.” – Gandhi

Gandhi de fapt s-a nascut intr-o familie prospera si a avut o crestere foarte privilegiata. Si asta a inclus si o educatie de prestigiu in Anglia in zilele cand a calatori din India pana in Anglia dura multe luni pe mare. A studiat Dreptul la o Universitate din Londra si a fost invitat sa se alature baroului de acolo. Desi nascut in bogatie si in cursul vietii sale a invatat sa renunte la tot ceea ce era lucru material. A urmat o viata extrem de simpla.

Iata lectiile de baza pe care le putem invata de la filozofia de viata a lui Gandhi:

  1. Acumuleaza putin. Gandhi credea in a poseda cat mai putin exeptie facand hainele pe care le purta si cateva ustensile pentru gatit si mancat. Obisnuia sa doneze orice cadou ii era daruit. Poate ca nu este posibil in zilele noastre sa reducem toate posesiile noastre la doar zece lucruri, dar incepe sa reduci totul la lucrurile esentiale. Recicleaza, doneaza sau liciteaza obiectele nedorite. Avem tendinta sa petrecem foarte mult timp si energie avand grija de posesiile noastre. Prin a avea mai putine lucruri viata ta devine mai simpla.
  2. Mananca alimente mai simple. Gandhi nu avut niciodata problema de a fi supraponderal. El urma o dieta strict vegetariana si frecvent gatea mancarea lui simpla care era formata din produse locale. Manca aceasta mancare dintr-un bol mic, o aducere aminte sa manance moderat. Si in acelasi timp manca atent, deseori insotit de rugaciuni. Asa ca, mananca simplu si moderat.
  3. Imbraca-te simplu. Gandhi purta haine simple care se aliniau cu mesajul sau. Exista o mica anecdota din timpul cand Gandhi la intalnit pe Regele Marii Britanii la Londra si el purta doar un simplu vesmant de in. Un jurnalist l-a intrebat pe Gandhi:” Domnule Gandhi ai simtit ca nu ai suficiente haine atunci cand l-ai intalnit pe Rege” la care Gandhi a replicat „ Regele a purtat suficiente haine pentru amandoi”. Desi poate ca nu este practic sa fabrici propriul material din care sa iti faci propriile haine poti sa simplifici viata prin a te imbraca pentru confort nu pentru a impresiona. O tunsoare simpla iti poate scurta timpul in care te aranjezi.
  4. Condu o viata simpla, lipsita de stres. Gandhi nu se stresa niciodata. Medita zilnic si petrecea ore in reflectie si rugaciune. Desi era un lider al lumii si idolatrizat de milioane de oameni el a continua sa duca o viata simpla cu putine distrageri si angajamente. Chiar isi intrerupea intalnirile politice pentru a iesi sa se joace cu copii. Era un avocat pentru auto-suficienta si pentru lucrul simplu. Asa ca, nu lua viata prea in serios – adu-ti aminte sa te mai si joci.

Lasa-ti viata sa fie mesajul tau. Desi era un scriitor prolific si un vorbitor puternic in privat Gandhi vorbea foarte incet si doar cand era necesar. Era de asemenea foarte concis si la obiect in scrierile sale. Prefera sa lase viata sa sa vorbeasca pentru el. Prin a trai o viata simpla Gandhi a fost capabil sa iti dedice viata scopului sau maret. Era in totalitate concentrat pe angajamentul sau fata de poporul sau si fata de lume.

Chiar daca nu iti doresti sa fii un alt Gandhi, viata ta va fi mult mai simpla si mai fericita daca urmaresti aceste lectii. Incepe sa traiesti o viata mai simpla de astazi si iti vei elibera foarte mult timp si energie. Acest lucru iti va oferi spatiu sa creezi viata pe care doresti cu adevarat sa o traiesti. O viata care este inspirata si care inspira la randul ei.

Leave a Reply