Cum sa faci fata persoanelor care te jignesc

Ceva cu care avem de a face in fiecare zi, ce ne macina si ce cauzeaza stres si furie sunt persoanele enervante. Stii acele persoane – intra in fata ta la rand, sunt nepoliticoase la birou sau la restaurant, iti taie cale in trafic, vorbesc tare despre lucruri neplacute, asculta muzica tare cand incerci sa te concentrezi, te intrerup si asa mai departe. Aceste ofense sunt violari ale modului cum crezi ca lumea  ar trebui sa se comporte. Asa ca, te deranjeaza foarte mult. Daca continui sa lasi aceste persoane ofensive sa te deranjeze vei fi intotdeauna deranjat si enervat. Viata nu va fi foarte buna. Dar este ceva ce poti invata sa ii faci fata. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta:

  1. Devino mare. Imagineaza-ti ca esti un copil de 2 ani ce nu poate avea o jucarie sau o inghetata chiar in acest minut. Aceasta problema este intregul tau univers deoarece nu ai o perspectiva si astfel devii nervos. Aceasta este lumea unui copil de 2 ani. Dar ca adult stim ca aceasta este o problema foarte mica si ca de fapt sunt multe lucruri de care copilul de 2 ani ar trebui sa fie fericit. Dar este usor pentru noi sa spunem asta deoarece avem o perspectiva mai mare. Dar cand cineva ne jigneste avem o perspectiva mica – aceasta mica ofensa este cel mai mare lucru din lume si ne face extrem de furiosi. Dar daca avem o perspectiva mai mare putem vedea ca acest lucru mic conteaza foarte putin in marea schema a lucrurilor. Nu merita sa ne enervam cu privire la acest lucru. Asa ca, aminteste-ti sa devii mare si apoi mareste-ti perspectiva.
  2. Pluteste in avalul raului. Cand esti in trafic si alti soferi fac lucruri nepoliticoase imagineaza-ti ca plutesti in aval pe cursul unui rau intr-o barca si ca ceilalti soferi sunt ramuri si alte lucruri marunte ce plutesc pe langa tine. Astfel plutesti linistit pe acest rau fara sa iti faci griji de cum plutesc celelalte lucruri marunte de pe suprafata raului. Si asa este si viata – alte persoane nu incearca sa te jigneasca, nici nu isi fac griji pentru tine in cea mai mare parte a timpului. Sunt doar ramuri care plutesc. Fii dragut cu ramurile din jurul tau.
  3. Ofera-le o imbratisare mentala. Acest truc mic poate transforma in mare modul in care te raportezi fata de cineva care te enerveaza. Sa spunem ca cineva a spus ceva nepoliticos despre tine. Cum indrazneste! Nu are nici un pic de considerare pentru sentimentele tale? Dar cu aceasta reactie nu ai nici o consideratie pentru alte sentimente decat pentru ale tale. Asa ca este mai bine sa empatizezi cu aceasta persoana nepoliticoasa si sa realizezi ca este doar speriata sau furioasa sau amandoua. Este nepoliticoasa pentru ca este un mecanism de aparare. Asa ca, mental ofera-i o imbratisare. Trebuie sa ai compasiune pentru aceasta persoana speriata pentru ca si tu deseori esti speriat. Sunteti la fel. Aveti nevoie de o imbratisare, de compasiune, de un pic de dragoste.

Incearca unul dintre aceste trucuri data viitoare cand cineva te enerveaza sau te jigneste.

Si apoi zambeste senin inarmat cu, cunostinta reconfortanta ca esti superior restului lumii.

Leave a Reply