12 pasi practici pentru a invata sa te lasi purtat de val

„Viata este o serie de schimbari naturale si spontane. Nu le rezista – acest lucru creeaza numai amaraciune. Lasa realitatea sa fie realitate. Lasa lucrurile sa isi urmeze fluxul natural  in orice fel doresc.”- Lao Tzu

Indiferent de cat de multa structura cream in viata noastra, indiferent de cat de multe obiceiuri bune construim, intotdeauna vor fi lucruri pe care nu le putem controla. Si daca le lasam, aceste lucruri pot fi o sursa uriasa de furie, frustrare si stres. Cea mai simpla solutie este sa invatam sa ne lasam purtati de val. De exemplu, sa spunem ca ai creat rutina de dimineata perfecta. Ti-ai structurat diminetile in asa fel incat faci doar lucruri care iti aduc calm si fericire. Si apoi se sparge o teava de apa in baie si petreci o dimineata extrem de stresanta, incercand sa faci curatenie si sa repari teava respectiva. Devii foarte nervos. Esti dezamagit deoarece nu ai reusit sa iti faci rutina obisnuita de dimineata. Esti stresat din cauza acestor schimbari de program. Si ziua ta este ruinata deoarece esti frustrat pentru tot restul zilei. Nu este totusi cel mai bun mod de a face fata lucrurilor, nu? Totusi, daca suntem cinstiti majoritatea dintre noi avem probleme de acest fel, cu situatii care perturba modul in care ne plac lucrurile, cu persoane care schimba ceea ce este obisnuit pentru noi, cu viata atunci cand nu merge asa cum ne dorim.                                                                                                                     Iata 12 sugestii care te pot ajuta sa te lasi purtat de val, atunci cand lucrurile nu merg asa cum iti doresti:

 1. Realizeaza ca nu poti controla totul. Cred ca cu totii stim acest lucru la un anumit nivel, dar modul in care gandim si in care actionam si simtim contrazice de multe ori adevarul de baza. Nu controlam universul si totusi ne dorim sa putem face acest lucru. Nu poti insa controla nici macar lucrurile din mica ta sfera de influenta. Poti influenta lucrurile, dar multe dintre ele sunt pur si simplu in afara controlului tau. Asa ca primul pas este sa realizezi ca lucrurile se vor intampla oricum. Si sunt lucruri pe care nu le putem controla, ce vor afecta fiecare aspect din viata noastra. Si trebuie sa acceptam acest lucru sau vom fi in permanenta frustrati.
 2. Devino constient. Acest pas este extrem de important. Nu poti schimba lucrurile in mintea ta daca nu esti constient de ele. Trebuie sa devii un observator al gandurilor tale, un examinator. Fii constient atunci cand devii suparat astfel incat sa poti face ceva in aceasta privinta. Poti sa faci mici notari in jurnalul tau cu privire la schimbarile emotionale. Si in scurt timp vei deveni constient de toate modificarile. Vei deveni mai constient cu privire la furia si frustrarea care apare in comportamentul tau.
 3. Respira. Atunci cand  simti ca incepi sa te enervezi sau sa devii frustrat, respira adanc. Acesta este un pas important ce iti permite sa te calmezi si sa faci restul lucrurilor din aceasta lista.
 4. Obtine perspectiva. Atunci cand ai de a face cu o situatie stresanta, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa faci un pas inapoi si sa privesti situatia la o scara mult mai mare. Cat de important este lucrul care te afecteaza acum in mare schema a lucrurilor? Doar lasa-te purtat de val si in curand nu va mai conta asa de mult.
 5. Fa practica. Este important sa realizezi ca la fel sa si a invata orice abilitate, probabil nu vei fi foarte bun la a te lasa dus de val de la prima incercare. Cine este cu adevarat bun la a scrie, citi sau conduce din prima? Nimeni. Abilitatile vin dupa multa practica. Asa ca atunci cand vei invata pentru prima data sa te lasi purtat de val in mod sigur vei gresi. Te vei impiedica si vei cadea. Dar toate acestea fac parte din proces. Doar continua sa faci practica si pana la urma vei intelege perfect cum functioneaza acest proces.
 6. Fa pasi marunti. Fa lucrurile in pasi marunti. Nu incerca sa faci mult decat poti face fata. Asa ca primele tale incercari de a te lasa dus de val trebuie sa fie unele mai mici. Apoi concentreaza-te pe respiratie. Apoi incerca sa obtii persepectiva, dupa ce respiri. Si la inceput incearca situatiile frustrante cele mai usor de rezolvat.
 7. Razi. Este mult mai mult de ajutor daca vezi lucrurile ca fiind amuzante mai degraba decat frustrante. Razi de absurditatea oricarei situatii. Acest lucru necesita un anumit grad de detasare – poti rade de situatie daca esti detasat de ea, nu implicat in ea 100%. Si detasarea este un lucru bun. Daca poti sa inveti sa razi de anumite situatii, atunci ai facut un pas foarte mare. Incearca sa razi chiar si atunci cand situatia nu ti se pare amuzanta – cel mai probabil va deveni.
 8. Tine un jurnal. Cea mai buna intrebuintare pentru un jurnal este acesta de a invata sa te lasi purtat de val. O data pe zi incerca sa iti aduci aminte de toate evenimentele de peste zi care te-au deranjat. De ce te-ai enervat? Ce ai incercat sa faci? Ce poti face data viitoare? Acest tip de aducere aminte si examinare, dupa intamplarea propriu-zisa, te va ajuta sa inveti din acest proces.
 9. Mediteaza. Daca nu esti bun la a tine un jurnal poti face o revizuire zilnica in mintea ta. Fa meditatie sau fa o baie relaxanta, poate o cana de ceai fierbinte si pe masura ce te relaxezi, treci in revista ziua ta si examineaz-o. Respira adanc si treci peste fiecare situatie in parte incercand sa devii un observator detasat. Acest tip de revizuire te va ajuta sa iti imbunatatesti procesul de invatare.
 10. Realizeaza ca nu poti controla alte persoane. Aceasta este una dintre cele mai mari provocari. Devenim frustrati pe alte persoane deoarece nu actioneaza asa cum ne dorim noi. Poate ca este vorba despre copii nostri, poate ca este consoarta noastra, poate ca este un coleg sau seful nostru, poate parintii sau un prieten foarte bun. Dar trebuie sa realizam ca acestia actioneaza in concordanta cu personalitatea lor, in concordanta cu ceea ce ei cred ca este corect si nu vor face mereu ceea ce dorim noi. Si trebuie sa acceptam acest lucru. Accepta ca nu poti controla persoanele, accepta-le asa cum sunt, accepta lucrurile pe care le fac.
 11. Accepta schimbarile si imperfectiunile. Atunci cand obtinem lucrurile asa cum ne dorim sa fie, de obicei nu vrem sa se schimbe. Dar acestea se vor schimba. Nu putem sa pastram lucrurile asa cum ne dorim noi sa fie. In schimb este mai bine sa acceptam lucrurile asa cum sunt. Accepta ca lumea este in continua schimbare si ca suntem parte din aceasta schimbare.

Bucura-te de viata ca pe un flux de schimbare, haos si frumusete. Incearca sa vezi lumea perfecta asa cum este ea. Este murdara, haotica, dureroasa, trista si absolut perfecta. Lumea este frumoasa asa cum este ea. Viata nu este ceva static, dar un flux de schimbare, niciodata nu ramane la fel, intotdeauna devine mai intortocheata si haotica, intotdeauna frumoasa. Exista frumusete in tot ceea ce ne inconjoara, daca privim lucrurile ca fiind perfecte.

Leave a Reply